Komiksárium končí

Všechno má svůj začátek i konec, stejně tak i tento web. Komiksárium přinášelo různorodé zprávy, recenze, ukázky a stripy už od roku 2006 a svůj účel, tj. posunout informovanost o českém i světovém komiksu o kousek dál, splnilo. Ba co víc, přes dva a půl tisíce příspěvků vytvořilo slušnou knihovnu informací. Ta by nevznikla, nebýt širokého okruhu autorů, kteří ji dokázali naplnit kvalitním a originálním obsahem, na který jsem právem hrdý. Těm patří velký dík, stejně jako všem podporovatelům a čtenářům, kteří obsah pravidelně nasávali a nechávali se jím opájet. Třináct let trvající večírek tedy končí, ale vzpomínky na něj, doufám, zůstanou. Martin

Hibismus žije, aneb desítka let bez komiksového barda

Ve čtvrtek 10. října to bude přesně deset let, co zemřel Tomáš Hibi Matějíček, přední osobnost komiksového fandomu první dekády našeho století. V tento den proběhnou dvě vzpomínkové akce na Hibiho. Od šesti hodin večer bude slavena mše svatá v kostele svatého Antonína na Strossmayerově náměstí v Praze 7. O hodinu později začne v nedalekém podniku Café Lajka (U Akademie 366/11, Praha 7) neformální setkání jeho přátel a blízkých s krátkým programem. Vedle Hibiho skautských spolupracovníků zde vystoupí třeba výtvarník Karel Jerie, který s ukázkami promluví o tvorbě komiksu Šifra mistra Hanky, jenž vznikl podle Tomášova libreta. Jste zváni. Účast můžete potvrdit na Facebooku.

Pokračování textu Hibismus žije, aneb desítka let bez komiksového barda

Když v ráji (ne)pršelo

RECENZE > Jean Giraud je tu zase. Pro mnohé neznamená nic, pro mnohé zase znamená všechno –zosobnění a reprezentace moderního evropského komiksu druhé poloviny dvacátého století. Málokteré jméno (či pseudonym jako Gir a Moebius) dokáže při pouhém vyslovení nebo otištění říci téměř vše předem. Je určitě dobré, že se v poslední době nakladatelství Crew a Argo snaží vydávat pro domácí publikum podstatnou část jeho tvorby, zatím téměř výlučně spjatou se sci-fi, fantasy a různými psychoúletovkami. Škoda, že se zatím nikdo neodvážil přijít s jeho westernovými komiksy.

Pokračování textu Když v ráji (ne)pršelo

Nový přístup v posteli i v komiksu

RECENZE > Sunstone je komediálně romantická vztahovka o dvou slečnách se zálibou v BDSM. Oproti očekávání většiny lidí se v ní ale hodně mluví, nesouloží, a přestože obálka svádí k rychlým závěrům, homosexualita obou holčin je poměrně spekulativní. A přese všechno jde o velice svěží a zábavný erotický komiks.

Pokračování textu Nový přístup v posteli i v komiksu

Druhý přílet pteroválečníka a garážová premiéra

RECENZE > Obálce s povědomým motivem dominuje poutník letící na okřídleném tvoru. Pod nimi je zástup bojovníků a pouštní krajina táhnoucí se k dalekému horizontu. Dost možná, že dole pod dvojicí stojí i jistá garáž. Stavba je připisována muži jménem Jerry Cornelius a je zcela hermetická… Račte vstoupit.

Pokračování textu Druhý přílet pteroválečníka a garážová premiéra

Strážci třetí generace

RECENZE > Pamatujete se ještě na kreslené příhody klubu Strážců z časopisu ABC mladých techniků a přírodovědců? Pravda, otázka je to spíše pro pamětníky, kteří svá dětská léta prožívali v rozmezí let 1967–84, kdy se s určitými pauzami tento klub objevoval na stránkách populárního čtrnáctideníku. Komiksové stránky ale budou známé i mladším generacím, protože byly mnohokráte přetiskovány v různých výborech nebo souborných vydání (naposledy u Josefa Vybírala, 2017). Duchovní otec a scénárista jejich příběhů, Vlastislav Toman, spolu s kreslířem Michalem Kociánem pak v devadesátých letech přišel se Strážci druhé generace v sérii Strážci z bílých domů, kteří se ovšem objevili jen jednou, a to jako celek patnácti epizod ve čtvrtém svazku Velkých knih komiksů ABC (BBart, 2003).

Pokračování textu Strážci třetí generace

Děti, které se nechtějí stát jídlem. Manga Zaslíbená Země Nezemě se rozjíždí s velkým stylem

RECENZE > Píše se rok 2045. Emma, Ray a Norman mají jedenáct let a žijí spolu s dalšími sirotky na farmě obehnané zdí, za kterou se nikdy nedostanou. Nebo alespoň ne do té chvíle, než si je někdo vybere k adopci. V domově se mají báječně, nic jim tam neschází – stará se o ně jejich milující „mamá“ Isabella a svět za zdí jim může být ukradený. Jenže jednoho dne Emma a Norman zjistí něco, co nikdy neměli vědět. Děti, které odchází ze sirotčince, si ve skutečnosti berou ohyzdní mimozemští démoni jako exkluzivní jídlo pro své vůdce a pěstounka Isabella má za úkol tento koloběh udržovat v pohybu. Co si teď Emma a její kamarádi s touto informací počnou? Čekat na smrt se jim samozřejmě nechce, a tak se rozhodnou jednat. 

Pokračování textu Děti, které se nechtějí stát jídlem. Manga Zaslíbená Země Nezemě se rozjíždí s velkým stylem